Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Επάγγελμα Εκπαιδευτής ψυχών

«Η επένδυση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες φροντίδας παιδιών νηπιακής ηλικίας σημαίνει επίσης επένδυση στη δημιουργία απόκτησης του ανθρώπινου κεφαλαίου του αύριο. Προσφέρει σε κάθε παιδί ένα καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή του και θέτει τα θεμέλια για την επιτυχία του όσον αφορά την εκπαίδευση, την κοινωνική ένταξη, την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του και κατά συνέπεια, της ικανότητάς του για απασχόληση.
Πρόκειται επίσης για κοινωνική επένδυση υψηλής δυναμικής».

Πηγή:http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/files/documents/130531_barcelona_en.pdf

Με αφορμή το παραπάνω απόσπασμα το οποίο αντλήθηκε από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τίτλο «Barcelona objectives:  the development of childcare facilities for young children in Europe with a view to sustainable and inclusive growth», δράττομαι της ευκαιρίας για να κάνω ένα σχολιασμό γύρω από τη φροντίδα, κατ’ οίκον, των παιδιών μας.
Η φροντίδα/αγωγή των παιδιών στο σπίτι δεν πρέπει να γίνεται από «ανεκπαίδευτους» ανθρώπους, μόνο και μόνο επειδή δεν βρίσκουν δουλειά ή επειδή είναι οικονομικότεροι ή γιατί κάνουν παράλληλα με τη φύλαξη του παιδιού μας και δουλειές του σπιτιού.
Πρέπει να γίνεται από ειδικευμένους και πιστοποιημένους, για το παιδί, ανθρώπους.
Οι γονείς πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί και απαιτητικοί τόσο με τους ανθρώπους όσο και με τους οργανωμένους φορείς, στους οποίους εμπιστευόμαστε τα μικρά αγγελούδια μας, μέσα ή έξω από το σπίτι.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι εκπαιδευτές των ψυχών των παιδιών μας και χτίζουν σε συνεργασία μαζί μας την προσωπικότητά τους.
Στα πρωταρχικά μας λοιπόν κριτήρια, όταν αναζητούμε κάποιον ειδικό να μας αντικαταστήσει την ώρα που απουσιάζουμε, πρέπει να είναι η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.
Κάτι τέτοιο μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο όταν απευθυνόμαστε σ’ επαγγελματίες του χώρου, όπως γίνεται άλλωστε και σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
Με βάση τη βιβλιογραφία αγωγή είναι, η σκόπιμη ενέργεια των ενήλικων προς τα αναπτυσσόμενα άτομα για ν' αναπτύξουν τη σωματική, πνευματική, κοινωνική, ηθική και αισθητική όψη της προσωπικότητάς τους και να τα βοηθήσει να αυτό-πραγματωθούν και να ενταχθούν αρμονικά στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον όπου ζουν.

Σε ποιον λοιπόν θα εμπιστευθούμε την αγωγή τους αν όχι σε ειδικούς και μόνο?

Και μη νομίζετε η οικονομική διαφορά δεν είναι μεγάλη … μεταξύ μας, ίσως να μην υπάρχει κιόλας διαφορά αν ψάξουμε σωστά.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα έχουμε την ανάγκη ενός φροντιστή για το παιδί μας, ας θυμηθούμε τα λόγια του Πλάτωνα…
«Όταν ο άνθρωπος πάρει σωστή εκπαίδευση, γίνεται θεϊκό και πολύ ήμερο ζώο. Κι όταν δεν ανατραφεί αρκετά ή κατάλληλα, γίνεται το πιο άγριο απ’ όσα γέννησε η φύση.»

Σταμέλου Στέλλα
Διευθύντρια Παιδικού Σταθμού - Νηπιαγωγείου
Το Τρενάκι